Skal du på jakt med hunden? - Her er våre pakketips
Det er mye som skal pakkes og huskes på, her får du en enkel huskeliste over hva du MÅ ha med i sekken til kompisen på tur. Det er kjedelig å måtte stoppe opp på grunn av løs mage, rifter, såre poter eller rett og slett null energi hos jaktfølgets viktigste deltaker.
Fôr til jakta
Husk på å fylle på nok mat, og helst i flere små porsjoner gjennom dagen. Hvor mye vil avhenge av jakttype, terreng, intensitet og ikke minst temperatur. I tillegg til nok av jaktfôret er det anbefalt å ha med litt energisnacks. Et godt tips er Aptus Recovery Booster eller Nutri-plus Gel. Her finner du hele dagsrasjonen til en 30 kg hund i en liten tube. Kjekt å ha når det virkelig gjelder.
Hold hunden hydrert
Det er viktig at hunden din får i seg nok å drikke! Og ikke glem å sørge for at det drikkevannet er like rent som ditt. Enten ved å kjenne terrenget godt og vite at det finnes tilgjengelig, eller ha med rent vann på flaske. Hunder kan bli like dårlige som oss mennesker av å drikke tilsmusset vann. Et supplement til vann, og særlig til hunder i høy aktivitet er elektrolyttpulver som Aptus SportX. I tillegg til å balansere elektrolytter tilføres energi på en enkel måte til den høytpresterende hunden.
Hjelp mot diare
Stress, dårlig drikkevann og uvant miljø er alle ting som kan føre til løs mage og derved nedsatt prestasjon. Pass derfor på å ha med en tube ZooLac Multipaste i sekken slik at du raskt kan sette en stopper for diareen. ZooLac Multipaste inneholder aktive leirmineraler fra Zeolit som binder væske, og gjærcellefragmenter som stopper toksiner i skadelige bakterier fra å irritere tarmveggen.
Førstehjelpsskrin
Ikke glem førstehjelpsskrin slik at du raskt og enkelt kan stelle mindre sår og rifter og hindre infeksjoner fra å oppstå. Les mer om hvordan du renser sår i vår artikkel om dette. Det er også lurt å ha med en antiseptisk spray, og en god sårsalve i sekken slik som Medihoney Barrier Cream. Større sår og rifter skal selvsagt tilses av veterinær.
Potesokker og potesalve
Det er greit å huske på å gå grundig over potene ved hver rast for å se etter rifter og sprekker. Kanskje trengs det litt ekstra stell? Pass også på å ha testet ut potesokker i forkant, og å ha potesalven pakket i sekken. Prøv f.eks Nextmune sin Winterpad.
Varmt dekken og tørt liggeunderlag
Det kan bli kaldt på fjellet og i skogen – også for dem med pels! Særlig en del fuglehunder har tynnere pels, og trenger derfor mer omsorg på dette punktet enn for eksempel en elghund. En hund som fryser vil imidlertid, uansett rase, bruke lenger tid på å restituere enn en som får ligge tørt og varmt når den hviler. Tenk på hunden som en toppidrettsutøver disse ukene – den skal få bruke energi der det trengs!
God tur og skitt jakt fra oss i VESO!
Av veterinær Solveig Bugge Sveri